vrijdag 14 december 2012

Je baby en spullen veilig dankzij Lindam Extending Staal veiligheidshekje


Zodra je baby de wereld wat begint te verkennen is een traphekje of veiligheidshek een bijna noodzakelijke aankoop. Hoe kan je de keuken goed beveiligen voor je baby? Je kunt moeilijk overal een slot op doen dus dan maar een degelijk en stevig veiligheidshekje in de doorloop. De keuze was gevallen op de Lindam Extending Staal. In dit artikel kan je onze ervaring lezen betreft de bevestiging en het gebruik van het traphekje.


Waarom een traphekje voor de keuken?

In ons geval hebben we een hekje geplaatst zodat onze kleine avonturier niet in de keuken kan komen. Gezien daar veel apparatuur staat als een vaatwasser, oven, gasstel en natuurlijk de keukenkastjes met allerlei spullen die niet voor kinderhandjes geschikt zijn, was dit voor ons een slimme oplossing. Niet alle kastjes zijn namelijk makkelijk af te sluiten of te beveiligen door klemmetjes te bevestigen. Nu is een doorgang naar de keuken lang niet altijd zo smal als een trapopgang. In ons geval ook niet, dus qua afmetingen moesten we wel even op zoek naar een passend hekje voor een brede doorgang. Gelukkig hadden we deze zo gevonden in dit Lindam Extending Staal veiligheidshekje.

Enige andere vereiste die ik had was dat het wel een schroefhekje moest zijn en dat is dit dus ook. Klemhekje is een andere optie waarbij het hekje vastklemt tussen het kozijn, maar ik heb er toch meer vertrouwen in als het goed vastgeschroefd zit.

Wat zit er in de doos?

Uiteraard het traphek, in ons geval in metaal kleur. Dit bestaat uit twee delen die je aan elkaar vast moet maken op de juiste breedte door middel van de bijgeleverde verbindingsstukken. Verder nog een doosje met schroefjes, scharnieren, het vergrendelmechanisme en een sleutel om de moer van de draadeinden vast te zetten. Tot slot vind je nog de sjablonen voor het bevestigen van de scharnieren en het slotje, en een handleiding in de doos.

Hoe moet je het schroefhekje bevestigen?

Het hekje is makkelijk te bevestigen met de bijgeleverde sjablonen en schroeven. Je knipt het sjabloon uit, tekent de aangegeven punten af op het kozijn of de muur waar het veiligheidshek komt te hangen en dan is het een kwestie van de scharnieren en slotje vastschroeven en het hekje in het scharnier hangen en afstellen op de juiste breedte. Wanneer je geen obstakels als stalen kozijnen of in de weg zittende trapleuningen hebt, ben je binnen een paar minuten al klaar. In ons geval moesten ze aan het stalen kozijn bevestigd worden. Dit kan wel maar dan moet je eerst boren en dergelijke. Het traphek is al meermalen uitgetest door ons ventje en het hangt nog steeds goed en stevig.

Hoe vergrendel je het hek?

Het slotje is door de kleine niet te openen omdat het een tweevoudig vergrendelmechanisme is. Je moet een blokje omduwen en vervolgens het hekje uit het slotje tillen. Dit is voor een volwassene makkelijk met een hand te doen maar voor zo’n kleintje haast onmogelijk. Het traphekje kan je twee kanten op laten draaien. Dit is wel makkelijk als je deze bijvoorbeeld in de keuken hebt staan. Op de trap gebruik je het hekje toch vaak maar een kant op. Verder beweegt het hele hek open of dicht dus het heeft geen deurtje of iets dergelijks wat je bij andere hekjes wel tegenkomt. Voor mij was het belangrijk dat je niet nog een balk over de vloer hebt waar je overheen moet stappen. Dat is bij hekjes met een deurtje namelijk wel het geval. In dit geval dus niet. Omdat het hele hekje draait is er niets waar je overheen moet stappen.

Conclusie

Ik ben zeer tevreden over dit veiligheidshekje van Lindam. Natuurlijk is het even wennen om niet zomaar door te kunnen lopen, maar wel een stuk veiliger met zo’n kleine avonturier in huis. Het hekje is voor een volwassene makkelijk te openen zodra je het even door hebt. Een dreumes krijgt het trap hekje doordat je het op moet tillen en door de vergrendeling met geen mogelijkheid open. Ook wanneer het hekje flink getest wordt door er hard aan te trekken of door op de onderkant te staan blijft het goed in de scharnieren hangen zonder dat het doorbuigt of er een scharnier breekt of iets dergelijks. Een degelijk maar toch simpel veiligheid hekje. Het bevestigen aan een muur of houten kozijn is zo gebeurd. Een metalen kozijn is wat voorwerk voor nodig, maar dan nog zit het hekje al snel op zijn plek. Door de meegeleverde sjablonen is het uitmeten van het hekje een peulenschil. Ook de breedte is het makkelijk vast te zetten door de hekdelen aan elkaar te verbinden met het meegeleverde verbindingsstuk en vervolgens het in- of uitdraaien van het schroefdraad aan weerskanten. Het is een van de goedkopere traphekjes maar daarom zeker niet minder degelijk. Het is degelijk, stevig, heeft geen uitstekende delen, geen balk waar je over moet stappen en een goede schroefbevestiging.
Algemene informatie

Merk: Lindam
Product: Lindam Extending Staal veiligheidshekje
Kleur: metaal (ook in wit staal en hout te verkrijgen)
Hoogte: 73 cm
Breedte: verstelbaar van 62 cm tot en met 102 cm
Prijs: vanaf 29 euro (loont de moeite om even rond te kijken naar aanbiedingen!)
Manier van bevestigen: Direct in de muur vastschroeven
Waar te koop? Webshops als Babydump.nl, traphekjes.nl maar ook gewone babyspeciaalzaken als prenatal en dergelijke.

Over Lindam

Lindam is de toonaangevende leverancier van kinderveiligheidsproducten in het Verenigd Koninkrijk en biedt wereldwijd het breedste assortiment aan veiligheidsoplossingen. Lindam heeft als doel slimme producten te maken die ouders helpen om de kinderen zo veilig mogelijk op te voeden. Voor zowel de peuters als de ouders worden de producten ontworpen en vervaardigd volgens normen die ervoor zorgen dat ze behoren tot de allerveiligste producten op de markt. Hun toewijding aan design en productontwikkeling is bekroond met meer dan 50 prijzen binnen de branche.  De producten worden onderworpen aan uitgebreide onderzoeken om te verzekeren dat ze de veiligste producten op de markt zijn.