dinsdag 29 januari 2013

Alecto DBX-88 Babyfoon: een goede, betrouwbare babyfoon!


Wanneer je een baby op komst hebt moet je op zoek gaan naar een hoop spullen voor de babykamer, zo ook een babyfoon. Na wat speurwerk en reviews lezen (toch handig die vele reviews!) kwamen we uit op een betaalbare, maar wel goede babyfoon van Alecto. Kijk maar eens rond en je zult zien dat de Alecto DBX-88 een type is dat veel wordt ver- en gekocht. Lees hieronder mijn ervaring met het apparaat..


Handleiding van de Alecto DBX-88 Babyfoon

De handleiding is een klein boekje dat uit 20 bladzijdes bestaat. Het boekje is zwart/wit voorzien van foto's en kleine illustraties. Alles is goed en duidelijk uitgelegd in fatsoenlijk Nederlands. Soms kom je weleens handleidingen tegen die waarschijnlijk vertaald zijn met Google Translate, want die zitten vol met fouten. Dat is bij deze Alecto DBX-88 handleiding gelukkig niet het geval. Tevens kun je, wanneer je de papieren handleiding kwijt bent, op de website de digitale handleiding van de Alecto DBX-88 Babyfoon terugvinden.Hoe ziet deze babyfoon van Alecto eruit?

De unit die in de babykamer staat heeft een apart uiterlijk (zie foto's). Het is ongeveer 13 cm breed, 10 cm hoog en 6 cm diep. Het heeft een witte met lichtblauwe kleur waardoor het een zachte uitstraling heeft. Bovenop zitten een paar kleine rubberen knopjes om het licht en het volume te bedienen. Ook zit hier de oproepknop. Voor op het apparaat zitten kleine harde plastic knopjes om de muziek mee te bedienen en een aan- en uitknop. Tevens zit voorop een klein gaatje waar de microfoon in zit verwerkt. Dit is bijna niet zichtbaar. Ook zit aan de voorkant een klein digitaal verlicht schermpje met links daarvan 3 verlichte sterren die functioneren als nachtlampje. Tevens is een ledje zichtbaar die laat zien of de verbinding goed is met het andere apparaat (de ontvangende unit). Wel moet dit apparaat in het stopcontact, maar de adapter die erbij zit is lang genoeg. Achterop het apparaat steekt een soort kleine antenne uit. Dit is de thermometer die ervoor zorgt dat de temperatuur van de babykamer wordt weergegeven op de 'parent'-unit. Deze unit weegt verder eigenlijk niks.

Alecto DBX-88 Babyfoon: een goede, betrouwbare babyfoon!

De unit die je beneden of op je slaapkamer hebt staan (genaamd parent) heeft een beetje de vorm van een ei. Ook dit apparaatje heeft een witte met lichtblauwe kleur. In de zwarte cirkel zijn bovenin de ledjes zichtbaar van het volume. Deze kleuren groen en als het geluid hard is krijgt het de kleur rood. Bovenin heb je ook de ´talk´-knop zitten. Wanneer je deze ingedrukt hebt, kun je net als bij een walkie talkie communiceren met de baby-unit. Ik vind het heel handig zo'n walkie talkie functie! Tevens zit er voorop een digitaal schermpje en 2 menuknoppen. Ook zit hier een controle-ledje om te zien of de connectie met het andere apparaat goed is. Deze 'parent'-unit is iets zwaarder dan de andere unit, maar ligt fijn in de hand. Het apparaat zit in een oplader die in het stopcontact moet. Het apparaat kun je ook los gebruiken, omdat er batterijen in zitten. Deze gaan ongeveer een nacht mee.

Is de Alecto DBX-88 Babyfoon fijn in gebruik?

De DBX-88 babyfoon van Alecto is heel erg fijn in gebruik. Hetgeen wat het moet doen, doet het goed. De microfoon is namelijk heel gevoelig. Zelfs wanneer er bijvoorbeeld buiten een hard geluid is, slaat de volumemeter aan. Of als je goed luistert, hoor je zelfs de klok tikken op de babykamer. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets mist. Het geluid is helder. Je hebt geen last van ruis. Het volume kun je makkelijk regelen, waardoor je niet constant alle geluiden heel hard hoeft te horen. Een baby maakt namelijk wel vaker geluiden waar je niet persé op hoeft te reageren. Wanneer je de ouder-unit zichtbaar neerzet, dan valt het meteen op wanneer er geluid wordt gedetecteerd (de volumemeter slaat uit). Ik vind het handig dat je op afstand, via de ouder-unit, een hoop kunt instellen. Wat ik ook goed vind, is dat als de verbinding op één of andere manier wordt verbroken, de ouder-unit gaat piepen. Het bereik van de babyfoon is volgens de fabrikant 300 meter, maar eerlijk gezegd heb ik dit nooit gecheckt.

Alecto DBX-88 Babyfoon: een goede, betrouwbare babyfoon!

Zit er in deze babyfoon een thermometer ingebouwd?

Wat ik een handige functie vind, is de temperatuur die gemeten wordt in de babykamer. Je kunt ervoor zorgen dat een alarm wordt ingesteld bij een bepaalde overschrijding van de temperatuur. Wanneer de temperatuur hoger is dan ingesteld, gaat de ouder-unit piepen. Ik heb alleen een beetje het gevoel dat de temperatuur op het apparaat niet helemaal klopt. Het is meestal een paar graden koeler dan het apparaat aangeeft volgens mij. Dit is dan ook één van de weinige minpunten die ik kan bedenken bij deze babyfoon van Alecto.

Heeft deze Alecto babyfoon een nachtlampje?

Een functie dat wij heel veel gebruiken (eigenlijk altijd) is het nachtlampje in de vorm van 3 verlichte sterren. Deze staat bij ons altijd automatisch aan. De sterren zorgen voor een minimale zachte verlichting. Je kunt de verlichting op afstand aan- en uitzetten.

Alecto DBX-88 Babyfoon: een goede, betrouwbare babyfoon!

Er zit zelfs een terugspreekfunctie in de Alecto DBX-88 Babyfoon!

Dit is een functie die toch erg handig is. Wanneer iemand in de babykamer staat en iets nodig  heeft, kan degene die beneden is via de ouder-unit terugspreken. Ook kun je, als je baby verdrietig is en huilt, hem of haar geruststellen door je stem te laten horen.

Kan ik met deze babyfoon slaapliedjes aanzetten op afstand?

In deze DBX-88 babyfoon van Alecto zitten 5 slaapliedjes geprogrammeerd. De liedjes klinken erg leuk en je kunt ze op afstand aan- of uitzetten. Best handig, maar wij hebben ze alleen maar in het begin af en toe gebruikt.

Alecto DBX-88 Babyfoon: een goede, betrouwbare babyfoon!

Conclusie

Ik ben helemaal tevreden over deze Alecto DBX-88 babyfoon! De microfoon is supergevoelig, zodat je alles kunt horen en niet bang hoeft te zijn iets te missen. De babyfoon werkt altijd en is nog nooit om één of andere reden uitgevallen. De ledjes van de volumemeter zijn een handige visuele manier om controle te houden. De extra functies zijn superhandig al gebruiken we de één meer dan de ander. Vrijwel alles kun je op afstand aan- en uitzetten, dus hoef je je baby op die manier niet te storen. Het enige minpunt van deze babyfoon is de thermometer, omdat die de temperatuur volgens ons te warm aangeeft. Voor de rest hebben we veel plezier van de babyfoon. Ondanks dat de babyfoon niet heel goedkoop is, vind ik het apparaat het geld dubbel en dwars waard is. Ben je op zoek naar een goede, betrouwbare babyfoon? Dan kan ik je de Alecto DBX-88 zeker aanraden!


Pluspunten
+ Supergevoelige microfoon
+ Visuele volumemeter
+ Kan vrijwel alles op afstand aanzetten
+ Terugspreekfunctie
+ Slaapliedjes

Minpunten
- Thermometer lijkt niet helemaal te kloppen


Merk: Alecto
Type: babyfoon
Kleur: wit met lichtblauw
Prijs: tussen € 69 en € 100
Verkrijgbaar: bij diverse (online) computer-, warenhuis- en elektronicawinkels zoals Wehkamp.nl, Bol.com, Mediamarkt.nl, Modern.nl, Expert.nl, Megapool.nl, Babyfoonstore.nl, Coolblue.nl, Saturn.nl, Conrad.nl, Kijkshop.nl etc.


Je babyfoon of andere babyproducten bij Bol.com bestellen?
Bestel voor 23.00 uur en je hebt het de volgende dag al in huis!

Koop bij bol.com